Tekst
Co myślicie na temat klipu jak i tekstu?
Dla tych którzy nie wyłapali o co chodzi to postaram się nieco jasno opisać.
W klipie pokazane są trzy wymyślone postacie które z powodu braku akceptacji i kompletnego poniżenia zamierzają popełnić samobójstwo.
Pokazana jest dziewczyna homoseksualistka oraz dwóch mężczyzn homoseksualistów.
Cytat:Think back, to the days we laughed.
We braved these bitter storms together.
Brought to his knees he cried,
But on his feet he died.
Cytat:Pomyśl, o dniach które pozostawiliśmy.
Odważyliśmy się przejśc te gorzkie burze razem.
Powalony na kolana wołał,
Lecz o własnych siłach umarł.
Powyższy cytat bezpośrednio wskazuje na istotę problemu - znęcanie się psychiczne.
Człowiek został zwyzywany a, że był słaby psychicznie to umarł o własnych siłach czyli popełniając samobóstwo.
Klip ma za zadanie trafić do wielu odbiorców na co dowodem są poniższe zwroty:
Cytat:Zatrzymaj to,
Pozwól to zakończyć!
To życie wybrało mnie! Nie zgubiłem się w grzechu!
Jestem dumny z tego, kim jestem
Zamierzam dalej żyć.
Zatrzymaj to
Pozwól to zakończyć!
Wszystkie te lata zepchnięte na krawędź.
Jestem dumny z tego, kim jestem.
Przygotowuję się by dalej żyć.
Powyższa zwrotka stara się trafić do człowieka który czuje się źle z tego kim jest, stara się mu uświadomić, że nie miał wyboru - "To życie wybrało mnie! Nie zgubiłem się w grzechu!", "Jestem dumny z tego, kim jestem. Przygotowuję się by dalej życ."
Tekst stara się także wybić z głowy samobójstwo, na klipie wideo bardzo ładnie to widać bowiem sytuacja w klipie została odwrócona i zamiast samobójstwa pokazane zostało jak osoby wycofują się ze swojego tragicznego planu i pokazana jest ich potencjalna przyszłość gdzie dwie kobiety szczęśliwie biorą ślub czy jeden z mężczyzn staje się szczęśliwy i popularny oraz trafia na okładki czasopisma.
Cytat:Zatrzymaj to,
Pozwól to zakończyć!
Osiemnaście lat zepchnięte z krawędzi.
Dojdzie do tego,
Że zrobię ten krok,
Spadając - śpiewam
Woah, woah
Powyższy refren ma za zadanie trafić do człowieka który znęca się nad drugą osobą, uświadamia mu, że jego "lekkie" czyny mogą doprowadzić do czegoś znacznie poważniejszego. Może pośrednio odebrać komuś życie.
Cytat:Jak bóg przeklinałby serce?
I jak zawiózł nas do siebie?
Co mógłby...
...
Z kraju pod Bogiem,
Czuje że to miłość niczym oścień.
Jestem urodzony wolnym, lecz wciąż nienawidzą.
Urodziłem się lecz, nie potrafię się zmienić.
Powyższy cytat nawiązuje do religii, wolności oraz prawa. Odbiorcą jest już nieco szersza grupa, a szczególnie grupa wyznaniowa których przekonania ładnie definiuje cytat z ich księgi pt. Biblia:
Kpł 20; 13:"Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli."
Klip oparty na faktach, wymieniane są tam także prawdziwe przypadki takie jak:
Tyler Clementi, wiek 18
Billy Lucas, wiek 15
Harrison Chase Brown, wiek 15
Cody J. Barker, wiek 17
Seth Walsh, wiek 13
Wszystkie wydarzenia miały miejsce we wrześniu 2010 stąd nazwa "September's Children".
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint