11.06.2012, 15:40
Nie brnij w AM3, lepiej ogarnąć Core i3 2120 + mobo na H61, reszta ew, by została.
[oddzielony] Prośba o ocenę składanego zestawu
|
11.06.2012, 15:40
Nie brnij w AM3, lepiej ogarnąć Core i3 2120 + mobo na H61, reszta ew, by została.
11.06.2012, 15:47
A jak bedziesz chcial podkrecac procek to zdecydowanie odradzam gdyz wiaza sie z tym konsekwencje jesli ktos nie potrafi tego robic
11.06.2012, 18:57
No bo jest to "stara podstawka". Intel bd lepszym rozwiązaniem z kilku przyczyn:
- mniejszy pobór mocy, niższe temp. - taka sama wydajność w grach jak Phenom II X4 955 (różnica sprowadza się do niższego takt. o 0,2 GHz względem X4 965) - lepsza perspektywa późniejszej modernizacji
11.06.2012, 19:11
Poza graniem, bede troszkę renderować - myślę ze w tym aspekcie phenom poradzi sobie lepiej. Nie mam zamiaru modernizować pceta(poza oc procesora, dokupienie ramu), raczej zostawię ten zestaw i gdy będzie potrzeba kupie nowy. Komputer ma mi służyć przez pare lat(ok. 3-4), nie sądzisz że za jakiś czas 4 rdzenie phenoma będą bardziej wykorzystywane w grach co sprawi, że ten procesor będzie lepszą opcją również dla gracza ? Biorąc te czynniki pod uwagę lepszym wyborem wydaje mi się amd, popraw mnie jeśli się mylę. Komputer kupie dopiero na początku przyszłego miesiąca, wiec mam czas aby się zastanowić i być może kompletnie zmienić podzespoły(z uwzględnieniem budżetu - 1700zł).
16.06.2012, 18:20
Zasilacz wystarczy XFX Core 450W
Tak poza tym to jak jak schnor25 pisze - podstawka Intela (Sandy Bridge) jest sto razy bardziej przyszłościowa aniżeli AM3. Widać, że masz małe pojęcie na temat hardware, bo o wydajności procesora nie decyduje jedynie ilość rdzeni. Prostym przykładem będzie np. zestawienie ośmiordzeniowego bulldozera z czterordzeniowym i7 2600K - 2600K będzie wydajniejszy w każdym zastosowaniu, mimo tego, że ma dwukrotnie mniej rdzeni (inna sprawa, że ma Hyper Treading). Wspomniany i3 2120 będzie najlepszym rozwiązaniem w tym budżecie. Przeczytaj: Cytat:Polecamy zakup sprzętu komputerowego w sklepie internetowym Morele.net. Każdy użytkownik FastPC.pl do zamówienia powyżej 1500 zł otrzyma usługę złożenia zestawu komputerowego za 1 zł oraz wysyłkę gratis lub pendrive oraz wysyłkę gratis. Aby skorzystać z promocji należy Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym stylu życia, wejdź na be-health.pl
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
1 gości |