Ciekawią mnie monety, dziadek kiedyś trochę ich kolekcjonował, więc zostało mi ich trochę, ale teraz dla mnie mają one bardziej charakter sentymentalny niż wartościowy. Jednak sam zbierał nie będę, są za ciężkie czasy, niektóre monety potrafią nieźle kosztować.
Zbiłbyś na tym kasę pewnie za X lat. Przy czym za X wstaw sobie dowolną liczbę od 50-100. To nie jest na dzisiejsze czasy. Na teraz polecałbym jakieś kreatywne zajęcie, nie wiem, malowanie, robienie zdjęć... Coś w tym stylu.
Ja zbieram monety, ale nie wkręcam się bardzo. Po prostu mam monety różnych państw i je trzymam Każda moneta to jakaś pamiątka: a t się z kimś wymieniłam, a to ktoś mi przywiózł, część monet znalazłam sama. Fajna sprawa
(14.05.2013, 09:52)multimonetypl napisał(a): Co myślicie o kolekcjonowaniu monet? Bo ja zaczęłam i powoli się w to wkręcam. Uważam, że jest to fajne hobby i w późniejszym czasie opłacalne.
zeby było opłacalne trzeba też trochę zainwestować w jakieś "okazy"
Zbieram stare ksiazki z II wś. I te nowe równiez.Zbieram stare płyty do odtwarzania na gramofonie.hmmm jak byłem młody zbierałem komisy kaczora Donalda.
No powiem tak kolekcjonowanie monet jeszcze zachowanych w dobrym stanie może w przyszłości opłacić wnukom porządne studia Osobiście wole sklejanie modeli statków i samolotów
dla mnie również kolekcjonowanie monet to nienajlepsze hobby. Łatwo jest być oszukanym jakimiś podróbkami monet. Trzeba w związku z tym konsultować się z rzeczoznawcami. A to kosztuje
na pewno zbieranie czegoś, co może być za kilka lat bardzo wartościowe. monety i znaczki nie wychodzą z mody. mogą to być też stare książki, jakieś pierwsze wydania. pocztówki chyba też będą dobrą inwestycją.